Mniejsza liczba zwierząt prowadzi do konfliktów społecznych

25 lipca 2014, 10:14

Globalny spadek liczebności dzikich zwierząt wiąże się, wg ekologów, ze wzrostami w handlu ludźmi i niewolnictwie dzieci. Mniejsza dostępność zwierząt w wielu krajach sprawia, że trzeba większych nakładów pracy, by znaleźć pożywienie.



Wielkość i otłuszczenie języka prognostykami bezdechu sennego

7 października 2014, 12:29

Większy język z podwyższoną ilością tłuszczu może być wskaźnikiem obturacyjnego bezdechu sennego (ang. obstructive sleep apnea, OSA) u otyłych dorosłych.


Potencjał przeciwutleniający produktów spożywczych jest 10 razy wyższy niż sądzono

10 grudnia 2014, 13:07

Przeciwutleniająca (przeciwrodnikowa) aktywność soków cytrusowych i innych produktów spożywczych jest niedoszacowana. Wartości wskazywane przez metodę opracowaną przez naukowców z Uniwersytetu w Grenadzie są 10 razy wyższe niż te generowane przez dotychczasowe techniki analityczne.


Neandertalski podział pracy

20 lutego 2015, 07:30

Badanie 99 siekaczy i kłów 19 neandertalczyków z 3 stanowisk z Hiszpanii, Francji i Belgii wykazały, że istniał wśród nich podział obowiązków. Choć nie da się z całą pewnością ustalić, na czym polegały, to odnosząc się do współczesnych społeczeństw myśliwsko-zbierackich, naukowcy z Hiszpańskiego Komitetu Badań Naukowych uważają, że kobiety musiały sprawiać futra czy szyć i ozdabiać ubrania, podczas gdy panowie wykonywali i ostrzyli narzędzia.


Cukrowy fortel grzyba

31 marca 2015, 11:09

Dotąd sądzono, że bielnik biały (Candida albicans) przemieszcza się przez krwiobieg oraz penetruje tkanki i niszczy komórki odpornościowe w wyniku zmiany kształtu z pojedynczych okrągłych komórek na filamenty złożone z ich ciągu. Teraz okazało się, że do śmierci makrofagów dochodzi przez pojawienie się glikoprotein na powierzchni komórki grzyba.


Róg nosorożca cenniejszy od złota czy diamentów

18 maja 2015, 11:43

Jednym z najważniejszych czynników, jakie napędzają kłusownictwo, są korzyści finansowe wynikające z nielegalnego handlu częściami zwierząt. Jak podkreśla William Ripple z Uniwersytetu Stanowego Oregonu, wagowo róg nosorożca jest cenniejszy od złota, diamentów i kokainy.


Kształt bakterii ewoluuje, by lepiej dostosować się do nosogardzieli

14 lipca 2015, 10:13

Analiza patogenów żyjących w nosogardzieli sugeruje, że ich kształt zmieniał się z czasem, przechodząc od cylindrycznych laseczek (bacilli) do kulistych ziarniaków (cocci).


Zmutowane rośliny eliminują skażenie TNT

7 września 2015, 11:02

Trotyl (TNT) ma duży wpływ na różnorodność mikroorganizmów środowiska glebowego oraz powstawanie wegetacji. Większość TNT pozostaje w korzeniach roślin, hamując ich wzrost i rozwój. Ponieważ duże wojskowe zapotrzebowanie na materiały wybuchowe oznacza, że TNT będzie nadal wykorzystywane na masową skalę, naukowcy szukali sposobu na wyeliminowanie jego wpływu na rośliny.


Spaliny diesla zmieniają zapach kwiatów

20 października 2015, 10:42

Spaliny diesla mogą zmniejszać dostępność niemal połowy lotnych związków zapachowych z kwiatów. To istotne, bo pszczoły wykorzystują je do odnajdowania pokarmu.


Ile trzeba schudnąć, by wyglądać zdrowiej i bardziej atrakcyjnie?

4 grudnia 2015, 12:49

Psycholodzy z Uniwersytetu w Toronto zmierzyli zmianę w wadze in plus oraz in minus, po której inni ludzie uznają, że ktoś wygląda zdrowiej i bardziej atrakcyjnie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy